Vad är skogsbad?

Publicerad: 3/6

Skogsbad är en översättning av det japanska begreppet Shinrin- yoku, som betyder att bada sina sinnen i skogens atmosfär. Det är medveten närvaro i naturen med ursprung i Japan från 80-talet då skogsindustrin gick dåligt och människor led av jobbstress i tätbefolkade städer. Man började erbjuda anpassade leder i det skogsrika landet, med avsikt att de skulle ge återhämtning och hälsa. Så småningom började man utföra tester på deltagarna så att man kunde få evidens på att vistelsen hade en välgörande effekt. Man tog hjälp av mätinstrument såsom salivtest, urinprov, blodtrycksmätning, pulstagning och skattningsformulär. Ja, till och med hjärnskanning.

Det visade på anmärkningsvärda effekter av allt som går under stressrelaterade symtom och som har en betydande effekt på vår fysiska och psykiska hälsa och immunförsvar. Med några forskare i spetsen har praktiken stärkts som friskvård och utvecklats och spridit sig utanför Japan till många länder. I Sverige har b la Linneuniversitetet och Svenska lantbruksuniversitetet intresserat sig för Skogsbad och andra naturrelaterade hälsofrämjande aktiviteter som ett möjligt stöd för folkhälsan.

Bland de som jag har utbildat till skogsbadsguider, finns yogalärare, präster, lärare, psykologer, coacher - alla med en avsikt att kunna hjälpa människor till ännu mer välmående.

Skogsbad är inte att ha en begränsad uppmärksamhet inställd på att hitta svamp eller bär, på svår terräng eller aktivitet. Det är inte att promenadprata med sin kompis och hålla uppmärksamheten på samtalet. Det är inte att flåsa sig fram så man inte kan ta in något annat än sin fysiska ansträngning eller lyssna på en pod samtidigt i hörlurar. Det är inte heller att ha ”rätt” friluftsbyxor och ryggsäck, särskild jacka eller terrängskor. 

Det är mer konstnärligt, sinnligt, mer själfullt. Som att göra en lång meditation, gå på en konstutställning, besöka en kyrka, meditera, utöva konst, läsa poesi, eller gå in i en yogastudio. Det finns en ödmjukhet i det, en respekt för stunden och för rummet.  

Det är ett sätt att gå in i skogen med ett långsammare tempo. Tänk kort sträcka på längre tid istället för tvärtom. Sakta in, och redan med den gesten, känner du ett skifte i uppmärksamhet. Du går från målinriktad till att ta emot med en annan typ av mjuk uppmärksamhet. Öppen för detaljer du annars hade missat. Öppen för fascination du annars hade varit utan.

Du fördjupar din inandning med friskhet från skogsluften, och förlänger din utandning så du får det där behagliga lugnet i kroppen och sinnet. Du kommer mer i kontakt med dig själv, och därifrån kommer du i kontakt med naturen runt omkring dig på ett mer intimt sätt.

Det är att ha tid att låta ting uppenbara sig.
Det är att sätta sig på en sten och meditera ett par minuter. 
Att lägga sig ner i lingonris för att det är avslappnade och njutbart att titta uppåt på svajande trädtoppar. Det är att titta i närbild på hur något egentligen ser ut i sina detaljer. Och att förundras över det. 

Skogsbad kan vara en andlig praktik. Välbehövlig om du inte har något annat rum för det. 

Du slår en ring runt det som ska vara en kontrast till ditt övriga människoliv. Du skapar ett viktigt utrymme.
Det som pockar på en annan del av dig. Den del som är mer intuitiv och levande i höjd och djup. Den som är mer privat, som läker och lyfter, grundar och håller om.

Skogsbad är inte bara vila från någonting, utan också vila i någonting. Bli omfamnad. Det kan bli ditt heliga rum där du samlar ihop dig, får ny kraft - där tiden tycks expandera och även du blir lite större än du var tidigare. På samma gång mindre, i det rätta perspektivet.  

 

Så - om du har disciplinen att sakta ner på tempot och värna om det mindre uppenbara, så får du belöning i fler dimensioner och en upplevelse av expanderad tid. Du får också fler vänner - träd, fjärilar, moln och stenar. Och dig själv. 

xc

 

Ps jag har en kurs på zoom som startar 15/8 med 4 torsdagskvällar framåt. Läs mer under kalendern . 

Se alla nyheter »