Att känna sig rik
Publicerad: 20/8, 2023
Tack. Så sammanfattade ekonomi-journalisten och sommarpratare Andreas Cervenka lösningen för att skydda sig mot både bitterhet och girighet.
Tack. Att om och om igen uttrycka det lilla ordet inom sig själv för att omedelbart sätta sig i ett behagligt läge - motsatsen till rädsla och brist.
Prova själv och lägg märke till hur något mjuknar i dig när du tänker /säger ordet tyst för dig själv.
Det är bra att veta när det är tillräckligt, att inte ta mer än man egentligen behöver, och att inte känna sig underlägsen eller i brist när man har mindre än man önskar.
Omättlighet och obalans, att några få har för mycket och andra för lite, är aldrig bra eller hälsosamt för någon oavsett strukturer. Även för den som har mer.
Det är lika illa i världsekonomin, naturen och bland kroppens celler... Tillväxt som löper amok är farligt för helheten.
Lagom är hälsosamt. Balans ut och in är bra. Lite jämnare fördelning fint.
Att känna sig rik är ett härligt tillstånd. Det ger pondus, energi och självförtroende. Men du behöver inte ha kapital och tillgångar för att uppnå den känslan. Den uppstår när du inte saknar något direkt. Eller när du tycker att du har "rätt" att känna dig lyckad och lyckligt lottad. Det är upp till dig själv (och att lära dina barn) att definiera vad du upplever värdefullt och se efter att du har det i ditt liv. Att definiera vad framgång är för dig, att förstå att lyckad och lycklig inte behöver vara samma sak. Och att minnas att det är lika givande och läkande för givaren att dela med sig, som för mottagaren.
Nästan allt vi strävar efter att få och ha, har en eftersträvad känsla och tillstånd i botten. Vi söker frihet, trygghet, livfullhet. Eller annat. Kan vi hitta sätt att säkra upp dom tillstånden utan att behöva skaffa oss onödigt dyra vanor? Självklart. Att komma till vår rätt, vara i tacksamma och närvarande enkla stunder kan ge samma sak för oss människor. Men det är så enkelt att vi glömmer.
Ikigaist är en besrkivning jag skämtsamt använde om mig själv för några år sedan. Den livsfilosfi jag kände att jag trodde på för både privatpersonen och samhället.
Ikigai är läran om att en hållbar och meningsfull livstil handlar om att ägna tid i sitt liv på att göra något man tycker om, tycks vara bra på, som ger världen något de behöver och på så sätt skapa sitt levebröd på det. Det är lika tillfredställande att ta del av någon annan som utgår från detta som att få uttrycka det själv. Och tillfredsställelse är grunden i att känna sig nöjdare, mer tacksam och att ha tillräckligt. Att få blomstra och se andra göra lika - det är rikt.
xc
Ps. Vill du veta mer om min kurs i IKIGAI, kika här. Vårens första program blev lyckad och du kan ta del av vad de tyckte här.